2016 yılıydı fotoğraf eğitmeni bir arkadaşım karma bir fotoğraf sergisine benim de bir fotoğrafım ile katılmamı ona destek olmamı rica etti. Büyük bir onurla kabul ettim. Konusunu kendimiz belirliyorduk. Arkadaşım bana, beni rahatsız eden bir şeyi fotoğraflaya bileceğimi söyledi. Aklıma hoş bir fikir gelmişti. Kasap olan bir velimden zarar görmemiş bir kuzu beynini rica ettim. Velim beni kırmadı ve beyni istediğim şekilde temin ettim. Hemen stüdyoya gidip deforme olmadan ve canlılığını koruyacak şekilde fotoğrafladım. Sonra büyük boy bastırdım ve altına “neden kullanmıyoruz?” yazarak sergi salonunda yerini almasını sağladım. Katıldığım ilk fotoğraf sergisi idi. Amacım küçük kızıma rol model olmaktı. Onun sanata daha küçücük yaşlarda temas etmesini sağlamaktı. Geri dönüşleri çok güzel bir sergi oldu. Anlatmak istediğim net bir şekilde anlaşılmıştı.
Neden kullanmıyoruz? Belki de bize verilmiş en güzel hediye ‘beynimiz’. Peki, ama bunu neden hak ettiği verimlilikte kullanmıyoruz. Özellikle öğrenmemin ve beynimizi kullanmamın bu kadar kolay olduğu bir zaman diliminde neden doğru kullanmıyoruz. Bilgeye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Dijital öğrenme yöntemleriyle evimizden hiç çıkmadan zaman ve mekân mefhumu olmadan bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu neslin çocukları aslında çok şanslı ama neden bu şanslarını doğru kullanmıyorlar merak ediyorum. Bu bizim için çok büyük bir konfor. Bizim çocukluğumuzda bir bilgiye ulaşmak çok zor veya bazı bilgilere ulaşmak ise imkânsızdı. Şimdi öğle mi her şey bir tık uzağınızda. Ne öğrenmek istiyorsunuz tıklayın gelsin. Yeter ki siz öğrenmek isteyin. Yedi yaşındaki kızım kodlama yaparken takıldığı bir noktayı bana sordu. Çok iyi bildiğim halde youtube den araştırmasını rica ettim. Ve anında istediği bilgiye ulaştı. Onun bu imkana sahip olduğunu gördüğümde biraz kıskanıyorum.
Arada gençler ile sohbet ettiğimde hangi öğrenme platformlarını kullandıklarını soruyorum. Pek çok öğrenme platformundan haberdar değiller veya bildiklerini yanlış amaçlar için kullanıyorlar. Youtube’u sadece müzik dinlemek ve komik videolar izlemek için kullananlar çoğunlukta. Umedy, Pinterest, Discord ve Vimeo gibi öğretici uyguları duymamışlar bile. Onlar için çok üzülüyorum. Bu muhteşem imkânlara sahipler ve kullanmayanlar çoğunlukta. Ve soruyorum: “Neden kullanmıyoruz?.”
Acaba gençlere bu teknolojileri doğru kullanmayı öğretmesi gerek ebeveynleri kendileri doğru kullanabiliyor mu? Onlara doğru bir rol model olabiliyorlar mı? Bu hatanın sorumlusu gençler mi yoksa biz ebeveynler mi ? Sorumlusu kim bilmiyorum ama bu güzel beynimizi neden kullanmıyoruz…