Rubik Küp
Halk arasındaki adıyla sabır küpü. Rubik küp 1974 yılında Macar heykeltraş ve mimar erno Rubik tarafından icat edilmiş mekanik bir bulmacadır. Rubik küp standart 3 × 3 × 3 lük modelin her yüzü dokuz kare olmak üzere toplam ellidört Karedir. Yüzeyindeki kareler genel olarak altı farklı renk ile etiketlenmiştir. Yaratıcısı tarafından ilk olarak “sihirli küp” adı verilen bulmacaya 1980 yılında Rubik küp adı verildi aynı yılın mayıs ayında tüm dünyaya dağıtılmaya başlandı. 2007 yılına kadar 300 milyon adet satıldığı ve dünyanın en çok satılan oyuncağı olduğu söylenir. Popüler olduğu yıllarda en kısa sürede kimin çözeceğini görmek üzere bir çok yarışma düzenlendi. Dünya Şampiyonası 5 Haziran 1982’de Budapeşte‘de yapıldı. Yarışmayı Los Angeles, Amerika’dan katılan Vietnam’lı öğrenci Minh Thai 22.95 saniyelik bir süre ile kazandı.
Türkiye’de Yetenek Sizsiniz yarışmasına katılan Emre Erdin gösterdiği performans sonrasında yoğun ilgi ile karşıladı. Yarışmacı gösterdiği performans ile yarışmada finale kaldı ve ikinci oldu. Türkiye’de büyük bir İlgi kaynağı oldu.
Rubik küp Boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak isteyenlerin, ders yolunda azda olsa uzaklaşmak isteyen öğrencilerin, çocuklarının eğitici oyunlarla vakit geçirerek, eğlenirken öğrenmelerini isteyen ebeveynlerin yoğun ilgi gösterdiği bir oyuncaktır.
Rubik küp Çocukların yalnızca yeteneklerini geliştirmekle kalmaz, kötü alışkanlıklar edinmelerine engel olur. Planlı hareket etmelerini hızlı ve doğru karar vermelerini öğretir. Olaylara ve durumlara nasıl farklı açılardan yaklaşabileceğini, nasıl farklı yorumlar getirebileceğini gösterir. Kişiliğini ve karakterini olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
En önemlisi çocuk bir şeyler öğrendikçe zekasını bilgi ve becerisini kullanarak kazanmaya başlayınca kendine olan güveni artar. Yeteneklerini bilgi ve zekasını ölçme fırsatı bulur. Kendini ve sınırlarını tanır. Eksik yönlerini görür ve geliştirmek için neler yapabileceği üzerine düşünür. Kendi başına büyüklerinden bağımsız bir şekilde karar vermeyi de verdiği kararın sorumluluğunun üstlenmeyi öğrenir.
Rubik küp yüksek Konsantrasyon gerektirdiğinden çocuk bu oyuncak ile oynarken dikkatini yoğunlaştırma ve tek işe konsantre olma becerisi edilir. Buda çocuğun ders çalışırken ve okulda öğretmeni dinlerken konsantre olmasına yardımcı olur.
Zeka ve bilgisinin işe yaradığını gören çocuk bunları geliştirmek için çabalayacaktır. Başka olasılıkların da var olduğunu görmek olaylara şüpheyle yaklaşma diğer ihtimalleri de göz önünde bulundurma alışkanlığı kazandıracaktır. Böylece ezberci değil araştırmacı sorgulayıcı bir yaklaşımı benimseyecektir. Bu araştırmalar ve sorgulamalar çocuğun yaratıcılığını daha da geliştirecek hayatta daha başarılı ve fark yaratan bir birey olmasını sağlayacaktır.