Zeytindostu Derneği Kaliteli Zeytinyağını Anlatmayı Sürdürüyor

Zeytindostu Derneği Dünya Zeytin Günü etkinlikleri çerçevesinde çeşitli illerde zeytinyağında kalite standartlarını anlattı.

GÜNDEM 03.12.2019, 10:30
44
Zeytindostu Derneği Kaliteli Zeytinyağını Anlatmayı Sürdürüyor

Ankara, Mut, Bodrum, Germiyan (Çeşme),  Gömeç ve Muğla’da düzenlenen; zeytin hasadı, zeytinyağının saklama koşulları, duyusal özelliklerinin anlatıldığı etkinlikler Bayramiç’te devam edecek.

Zeytinyağında kalitenin korunması için saklama koşullarının önemine de değinilen eğitimlerde zeytinyağının üretim sürecinde ısı, ışık, hava ve su ile temasının engellenmesi gerektiği söylendi.

Zeytinyağında kalite konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen Zeytindostu Derneği Dünya Zeytin Günü etkinlikleri kapsamında çeşitli illerde düzenlenen bir dizi organizasyonda üretici ve tüketicileri bilgilendirmeyi sürdürüyor.

Bu çerçevede Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Totoş, Dilşen Oktay Ertem, Nedim Ekmekçiler, Zeynep Aktürk Muğla Panel Başkanı Ferudun Kaykı ve Ankara Tadım Paneli Üyesi Seçil Tireli ile Muğla, Mut, Bodrum ve Ankara’da festival, şenlik ve eğitimlere destek veren Dernek, Gömeç ve Çeşme’de de çeşitli etkinlikler düzenledi.

Aralık ayında ise Bayramiç’te gerçekleşecek Zeytinyağında Farkındalık konulu toplantıda Zeytindostu Derneği Çanakkale Temsilcisi Mustafa Öz bir sunum yapacak.

Zeytinyağının dört düşmanı

Zeytinyağı farkındalık eğitimlerinde zeytinyağının zeytin bahçelerinden son tüketiciye kadar kalite koşullarına dikkat çeken Zeytindostu Derneği yetkilileri, kaliteli zeytinyağının bu kalitesini koruması için saklama koşullarının da öneminin altını çiziyorlar.

Ankara’da düzenlenen Anadolu’dan Dünyaya Kahvaltı Festivalinde konuşan Zeytindostu Derneği Tadım Paneli Üyesi Seçil Tireli zeytinyağının havayı, ışığı, sıcağı ve suyu sevmediğini söyledi.

Zeytinyağını sağlıklı bir ürün yapan kriterlerin, barındırdığı bileşenlerden kaynaklandığını ve bu bileşenlerin ışığa maruz kaldığında kimyasal bozulmaya uğradığını kaydeden Tireli şu bilgileri paylaştı:

Zeytinyağı denince aklımıza hep sağlık vurgusu geliyor. Hakikaten zeytinyağının içinde ona sağlık kazandıran pek çok bileşen var. Bunlar yağ asitleri, vitaminler ve polifenoller… Bu sağlık bileşenleri pek çok şeyi sevmiyorlar.

Havayı, sıcaklığı, su ile teması sevmiyorlar. Suyun içinde hemen erime eğilimi gösteriyorlar. Çevre kokusunu da sevmez zeytinyağı. Açık bir kabın içindeyken kokuyu hemen içine çeker ve o kokuyla bizi karşılar. Zeytinyağı ışığı da sevmiyor.

Işık ile temasa geçtiğinde içindeki kimsayal bozulma süreci hızlanıyor. Zeytinyağını sağlık için tüketmek istiyorsak kalite yolculuğuna çıkmamız gerekir. Bu kalite yolculuğu zeytin bahçesinden başlar, sıkılıp şişelendiği yere devam eder, nihai tüketicinin damağına değdiği anda biter bu yolculuk.

Zeytinyağına uygun bir ambalaj kullanılmalı. Teneke ve cam şişeleri kastediyoruz. Asla ve asla plastik ambalaj kullanılmamalı. Plastik zeytinyağıyla iyi geçinen bir ambalaj değil. Zeytinyağının içindeki yağ asitleri plastiği çözüyor.

Mut’ta düzenlenen Zeytinyağında Yeni Eğilimler ve Zeytinyağının Mutfaktaki Yeri konulu toplantıda bir sunum yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya ise zeytinyağının kalite serüveninde en büyük maliyet kalemi olan hasat sürecine işaret etti.

Zeytin hasadında dip zeytini ile daldaki zeytinin karıştırılmaması gerektiğine değinen Özkaya dalları döverek hasat etmenin ise verim kaybına neden olacağını sözlerine ekledi.

MEYVEDEKİ POLİFENOL YAĞA AKTARILIRSA SAĞLIK DEĞERİ ARTAR

Zeytinyağında bulunan polifenollerin insan sağlığı için çok önemli olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Özkaya şunları söyledi:

Bahçeden sofraya kadar olan süreçte bir takım kritik noktalara dikkat ettiğimiz taktirde katma değeri yüksek zeytinyağı elde ederiz. Aksi durumda elimizdeki ürün sadece yağdan ibaret olur.

Zeytin ağacının ömrüne ömür katan bileşenler, farklı oranlarda, kökten yaprağa ağacın her bölümünde mevcuttur. Biz polifenoller olarak adlandırılan bu bileşenleri en üst düzeyde olacak şekilde zeytin meyvesinden zeytinyağına aktarabilirsek sağlık değeri ve dolayısıyla katma değeri yüksek bir ürün elde etmiş oluruz.

Bunun yolu da hasat zamanının doğru tespit edilmesi, hasadın meyveye zarar vermeden yapılarak kasalarda fabrikaya götürülmesi, en fazla 24 saat içinde sağlıklı meyvelerin sıkımına başlanması, fabrika hijyeninin sağlanarak koku kaynaklarının yok edilmesi, sıkılan zeytinyağının dinlendirilmesi ve depolanması sırasında posasının alınması, ısı, ışık, hava ve plastik temasından kaçınılması gibi kriterlere bağlıdır.

Bununla birlikte tüketicinin de bir takım noktalara dikkat ederek seçim yapmasında fayda var. Sağlık amaçlı, gıda takviyesi olarak kullanılacak yağı doğrudan içmeli, gurme amaçlı kullanabileceği yağı salata, meze gibi soğuk hazırlanan, ısıl işlem görmeyen yemeklerde kullanmalı, meyvemsilik, acılık, yakıcılık gibi özellikleri az ya da hiç olmayan zeytinyağını ise kızartma ve tencere yemeği yaparken tercih etmeli.

29 Kasım’da ise Gömeç’te gerçekleştirilen 1. Zeytinyağı Tadım Şenliği’nde Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dilşen Oktay zeytinyağı kaliteli zeytinyağı üretimi hakkında bilgi ve tadım eğitimi verdi.

Çeşme Germiyan Köy Kahvesi’nde düzenlenen etkinlikteyse Zeytindostu Derneği Başkan Vekili Nedim Ekmekçiler “Ölmez Ağaç Zeytin” adlı Antik Çağ’dan günümüze zeytin ve zeytinyağının şiir ve müzik eşliğinde fotoğraf sunumu gerçekleştirdi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Aktürk ve Nedim Ekmekçiler “Zeytin ve Zeytinyağı’nda Doğru Kalite Üretim Yöntemleri” adlı bir de sunum yaptılar.

Yine etkinlikler kapsamında Germiyan Eski Un Değirmeni’nde Zeytindostu Derneği tarafından açılan “Zeytin” konulu resim sergisi Çeşmeliler tarafından ilgi gördü.

Yorumlar (0)
18°
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Mart 2020
İmsak 05:28
Güneş 06:51
Öğle 13:21
İkindi 16:53
Akşam 19:40
Yatsı 20:58
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 26 53
2. Başakşehir 26 53
3. Galatasaray 26 50
4. Sivasspor 26 49
5. Beşiktaş 26 44
6. Alanyaspor 26 43
7. Fenerbahçe 26 40
8. Göztepe 26 37
9. Gaziantep FK 26 32
10. Denizlispor 26 31
11. Antalyaspor 26 30
12. Gençlerbirliği 26 28
13. Kasımpaşa 26 26
14. Konyaspor 26 26
15. Malatyaspor 26 25
16. Çaykur Rizespor 26 25
17. Ankaragücü 26 23
18. Kayserispor 26 22
Takımlar O P
1. Hatayspor 28 53
2. Erzurum BB 28 47
3. Bursaspor 28 46
4. Adana Demirspor 28 45
5. Akhisar Bld.Spor 28 45
6. Fatih Karagümrük 28 43
7. Altay 28 43
8. Ümraniye 28 40
9. Giresunspor 27 38
10. Keçiörengücü 28 35
11. Balıkesirspor 28 35
12. Menemen Belediyespor 28 35
13. İstanbulspor 27 33
14. Altınordu 28 31
15. Boluspor 28 25
16. Osmanlıspor 28 24
17. Adanaspor 28 20
18. Eskişehirspor 28 17
Takımlar O P
1. Liverpool 29 82
2. Man City 28 57
3. Leicester City 29 53
4. Chelsea 29 48
5. M. United 29 45
6. Wolverhampton 29 43
7. Sheffield United 28 43
8. Tottenham 29 41
9. Arsenal 28 40
10. Burnley 29 39
11. Crystal Palace 29 39
12. Everton 29 37
13. Newcastle 29 35
14. Southampton 29 34
15. Brighton 29 29
16. West Ham 29 27
17. Watford 29 27
18. Bournemouth 29 27
19. Aston Villa 28 25
20. Norwich City 29 21
Takımlar O P
1. Barcelona 27 58
2. Real Madrid 27 56
3. Sevilla 27 47
4. Real Sociedad 27 46
5. Getafe 27 46
6. Atletico Madrid 27 45
7. Valencia 27 42
8. Villarreal 27 38
9. Granada 27 38
10. Athletic Bilbao 27 37
11. Osasuna 27 34
12. Real Betis 27 33
13. Levante 27 33
14. Deportivo Alaves 27 32
15. Real Valladolid 27 29
16. Eibar 27 27
17. Celta de Vigo 27 26
18. Mallorca 27 25
19. Leganés 27 23
20. Espanyol 27 20
banner29