Çömlekçilik dede mesleği

Karacasu’daki atölyesinde yaklaşık 50 yıldır çömlek üretimi yapan Süleyman Sertkaya, "İşimiz çok çileli ama bu ilçede yapılabilecek en iyi iş seramikçilik, gençlerin yarısı bu mesleği öğreniyor" diyor

AYDIN 18.03.2020, 14:23 18.03.2020, 14:30
40
Çömlekçilik dede mesleği

İzmirGazetesi-ENGİN YAVUZ

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yörenin çok özel toprağından ilçedeki atölyelerde tamamen el emeğiyle üretilen Karacasu çömleği ve seramikleri, Nevşehir çömleği olarak Türkiye ve dünya pazarlarına satılıyor. Karacasulu seramikçi Süleyman Sertkaya, "Tarihi 8 asır öncesine dayanan atölyelerde çok zor koşullarda üretim yapıyoruz. Bize kimse sahip çıkmadığı için ürünlerimiz Nevşehir’den Eskihisar seramiği olarak Türkiye ve dünya pazarlarına gönderiliyor" dedi.  
Pazarlama sorunları yaşadıklarını ve atölyelerin bu yüzden zor durumda olduğunu belirten Sertkaya, "Seramik yapımında kullanılan dünyanın en kaliteli toprağı Karacasu’da bulunuyor. Kayıtlara göre ilçemizde 8 asırdır toprak işleniyor ve seramik ürünleri yapılıyor. Şu anda Karacasu’da 50 aile 32 toprak işleme atölyesinde üretimi sürdürüyor.  Ama ürünlerimiz başka isimlerle pazarlanıyor. Seramik üreticilerinin daha iyi tanıtılması şart” diye konuştu.

ÇOCUKLAR SEVİYOR

Seramikçiliğin aslında bölgenin en önemli meslekleri arasında yer aldığını ve ilçede yetişen her çocuğun demir, çamur ve hamura yatkın olduğunu belirten Karacasu’nun en eski seramik üreticilerinden Süleyman Sertkaya şunları söyledi:
“Karacasu derinin, demirin, çamurun ve hamurun hayat bulduğu bir ilçedir. Karacasu'da 11’inci asırdan bu yana Türkler tarafından deri, demir, hamur ve çamur işlemeciliği yapılıyor ve bu meslek de Karacasuluların en önemli geçim kaynakları arasında yer almıştır. Bugün Türkiye'nin neresine giderseniz gidin hamur işleyip pide yapan ustaların çoğunluğu Karacasuludur. Türkiye'nin en önemli seramik işlemeciliği de yine ilçemizde yapılır.” .

BU İŞ ÇOK EMEK İSTER

Yaklaşık 50 yıldır ilçedeki atölyesinde seramik üretimini sürdürdüğünü belirten Sertkaya, “Basit gibi görünse de seramik üretimi çileli bir iş. 5-6 dakikada hazırlanan bir çömlek benim elimden çıktıktan sonra yandaki bölümde çömlek yaptığımız toprağın kaymak tabakası ile cilalanıyor. Ardından 700 derecelik fırında kademeli olarak ısı artırılarak 8 saat boyunca pişiriliyor. Ben burada ürettiğim çömleği ilçemizden gelip geçenlere 5 liradan satıyorum. Ama İzmir’de bu çömleğin aynısını 25 liradan aşağıya alamazsınız” diye konuştu. 

GENÇLER ÖĞRENİYOR

Karacasu'da ustalar tarafından yapılan seramik işlemelerini bilimsel anlamda gençlere öğretebilmek için üniversitelerin meslek yüksek okullarında bölümler açıldığını belirten Sertkaya, “İlçemizde yetişen gençlerin yarısı çamura hayat verip istediği şekle sokarak yaşamının bir parçası haline getirmeyi becerir. Her geçen gün doğallığa daha fazla ihtiyaç duyduğumuz günümüzde Karacasu'nun en önemli kültürleri arasında yer alan seramik işlemeciliğini de gençlerimize en ince ayrıntısına kadar öğretiyoruz. Hedefimiz bu kültürümüzü hem gelecek kuşaklara aktarmak hem de ihtiyaç halinde gençlerimizin bu meslekten de ekmek yemesini sağlamak" dedi.
Testi, küp, kupalı bardak, gelin bardağı, vazo, saksı, şekerlik ve çömlek gibi günlük kullanıma yönelik ürünlerin yapıldığı Karacasu’da en çok ilgiyi çömlekler görüyor. Yapılan ürünler, yine aynı yörenin toprağından elde edilen yağlı toprakla cilalanıyor. Tamamen elle şekillendirilen toprak seramikler, odunlarla ısıtılan doğal fırınlarda yüksek ısıda pişiriliyor. 

NASIL YAPILIR?

Eskiden çömlekler akarsu yataklarından alınan toprağın veya killi toprağın üstündeki özlü çamur süzülerek, içindeki çakıl taş parçaları alındıktan sonra taşla veya tahta tokmakla dövülerek yapılırdı. Killi toprağa sadece biraz su katılır, süzülmüş balçıklı toprak kalıplara dökülerek sıkıştırılır veya ortası oyularak çeşitli biçimlere sokulurdu.Günümüzde ise çömlek yapılırken kil bol su içinde ıslatılarak sıvılaştırılıp süzülür. Süzülen bu sulu çamur belirli bir kıvama gelinceye kadar kurutulduktan sonra elle işlenerek biçimlendirilir. Günümüz çömlekçiliğinde önemli bir yeri olan “çömlekçi çarkı”, yaklaşık olarak M.Ö. 3 bin yılları civarında bulundu ve çömlekçiliğin çok büyük bir gelişim süreci içine girmesine neden oldu. Son yıllarda üreticiler çömlekleri açık ateş yerine bu iş için özel olarak yapılmış çömlek fırınlarını kullanarak pişirmeye başladı.

Yorumlar (0)
14°
parçalı az bulutlu
Namaz Vakti 08 Nisan 2020
İmsak 05:14
Güneş 06:39
Öğle 13:18
İkindi 16:56
Akşam 19:48
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 26 53
2. Başakşehir 26 53
3. Galatasaray 26 50
4. Sivasspor 26 49
5. Beşiktaş 26 44
6. Alanyaspor 26 43
7. Fenerbahçe 26 40
8. Göztepe 26 37
9. Gaziantep FK 26 32
10. Denizlispor 26 31
11. Antalyaspor 26 30
12. Gençlerbirliği 26 28
13. Kasımpaşa 26 26
14. Konyaspor 26 26
15. Malatyaspor 26 25
16. Çaykur Rizespor 26 25
17. Ankaragücü 26 23
18. Kayserispor 26 22
Takımlar O P
1. Hatayspor 28 53
2. Erzurum BB 28 47
3. Bursaspor 28 46
4. Adana Demirspor 28 45
5. Akhisar Bld.Spor 28 45
6. Fatih Karagümrük 28 43
7. Altay 28 43
8. Ümraniye 28 40
9. Giresunspor 27 38
10. Keçiörengücü 28 35
11. Balıkesirspor 28 35
12. Menemen Belediyespor 28 35
13. İstanbulspor 27 33
14. Altınordu 28 31
15. Boluspor 28 25
16. Osmanlıspor 28 24
17. Adanaspor 28 20
18. Eskişehirspor 28 17
Takımlar O P
1. Liverpool 29 82
2. Man City 28 57
3. Leicester City 29 53
4. Chelsea 29 48
5. M. United 29 45
6. Wolverhampton 29 43
7. Sheffield United 28 43
8. Tottenham 29 41
9. Arsenal 28 40
10. Burnley 29 39
11. Crystal Palace 29 39
12. Everton 29 37
13. Newcastle 29 35
14. Southampton 29 34
15. Brighton 29 29
16. West Ham 29 27
17. Watford 29 27
18. Bournemouth 29 27
19. Aston Villa 28 25
20. Norwich City 29 21
Takımlar O P
1. Barcelona 27 58
2. Real Madrid 27 56
3. Sevilla 27 47
4. Real Sociedad 27 46
5. Getafe 27 46
6. Atletico Madrid 27 45
7. Valencia 27 42
8. Villarreal 27 38
9. Granada 27 38
10. Athletic Bilbao 27 37
11. Osasuna 27 34
12. Real Betis 27 33
13. Levante 27 33
14. Deportivo Alaves 27 32
15. Real Valladolid 27 29
16. Eibar 27 27
17. Celta de Vigo 27 26
18. Mallorca 27 25
19. Leganés 27 23
20. Espanyol 27 20
banner29