banner30

banner62

Bal kabağında Afyon rakipsiz

AFYON 17.11.2020, 18:35
Bal kabağında Afyon rakipsiz

Afyonkarahisar'da ara ürün olarak üretilen ve büyüklükleri 45 kilograma kadar ulaşan, lezzetiyle adından söz ettiren bal kabakları; büyük şehirlere satılmasının yanı sıra dolaylı olarak da yurt dışına ihraç ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, AA Afyonkarahisar'daki bal kabağı üretiminin patatesle birlikte ara ziraat şeklinde yapıldığını söyledi. Nuribey beldesi başta olmak üzere, kentte yaklaşık 5 bin dekar alanda bal kabağı ekildiğini kaydeden Acar, "Patates üretiminde Türkiye'de sayılı iller arasındayız. Ara ziraat olarak yapılan bal kabağı ekimi de yine bizi ülkede öne çıkarıyor. Yani tarlalarımızın altında patates, üstünde de bal kabağı üretiyoruz. Bu yöntemde çiftçilerimiz hem patates ekim maliyetini düşürüyor hem de ekstra ürettikleri bal kabaklarından gelir elde ediyor. Hatta şu anda tarlada bal kabağının kilogramı 70 ila 90 kuruştan satılıyor. Çiftçilerimiz de bu fiyatlardan oldukça memnun” dedi.

Afyonkarahisar'da yıllık 5-6 bin ton bal kabağı üretimi yapıldığını aktaran Acar, "Bal kabakları genellikle tüccarlar tarafından alınıyor. Onlar da İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlere pazarlıyor. Hatta bazı tüccarlarımız bu bal kabaklarını işleyip paketleyerek yurt dışına da gönderiyor." dedi.

Yorumlar (0)
24°
açık
banner29